Автор: Матю Ерет, . Следвайте Гласове в Геополитическите интереси на англо-американския истаблишмънт и

...
Автор: Матю Ерет, . Следвайте Гласове в Геополитическите интереси на англо-американския истаблишмънт и
Коментари Харесай

Евразийският среден коридор. Истерията на атлантиците за задушаване на интеграцията между Европа и Азия

Автор: Матю Ерет, . Следвайте " Гласове " в 
Геополитическите ползи на англо-американския истаблишмънт и водената от Русия-Китай ос ще се сблъскат поради Транскаспийския интернационален транспортен път

На 12 декември 2022 година американската Агенция за Международно развиване (USAID) бе хазаин на конференция, отдадена на бъдещето на евразийския Среден кулоар – план за развиване на транспортната и енергийна инфраструктура, който се простира от богатото на запаси Каспийско море до Европа.
На срещата водещи атлантици са отделили особено внимание на метода, по който да бъде „ рамкиран “ този стратегически световен хъб, чието развиване протича отвън техния надзор. Те са наблегнали на това, че народите, които ще завоюват най-вече от неизбежното разгръщане на Средния кулоар не би трябвало да се обособяват като източно-западен „ районен хъб “, свързващ Европа с Китай, а по-скоро като независима зона на разцвет – самостоятелна от Китай и в поддръжка на залязващия Европейски съюз.
Важността на Средния кулоар доста набъбна през последната година, заради два съществени фактора. Първо, съветската военна намеса в Украйна, и второ, незабавната потребност от „ декарбонизиране “ на страните, които към момента са в клопката на атлантическата сфера на въздействие.


Средният кулоар получава името си от китайската Инициатива Пояс и Път (BRI), стартирана в 2013 година. Тя се състои от три коридора за създаване, чието предопределение е да развиват търговията и интерцивилизационния продан сред Изтока и Запада. Трите коридора са Северен кулоар, Южен кулоар и Среден кулоар.

Трите артерии на новия Път на коприната
Северният кулоар: Най-развитият и най-използваният от трите коридора до този миг, той се състои от железопътни линии и газопроводи, преминаващи от Китай до Казахстан, Русия и Европа. Някои атлантически геополитици биха желали да видят този кулоар затворен, с цел да продължат с изолацията на транспортните и търговски пътища на „ новия зложелател “ Русия.
Южният кулоар: По-малко развъртян, само че въпреки всичко значим, този кулоар включва построяването на железопътни връзки от Китай до Пакистан, Афганистан, Иран, Ирак, Сирия, Ливан и евентуално Турция, преди да доближи Европа през портовете на Ливан и Сирия и през наземните връзки в Турция.
Този път има капацитета да откри резистентен мир и възобновяване на Западноазиатските нации и има опция да бъде удължен, с цел да интегрира и индустриализира страните от Персийския залив посредством плановете за едромащабни високоскоростни железопътни линии, като 2000-километровата жп линия от Персийския залив до Червено море, и да форсира вероятностите за развиване на стратегическия Африкански рог.
Средният кулоар: Най-сложната, само че не по-малко значима от тези три атрерии е Транкаспийският интернационален транспортен път (TITR), именуван Среден кулоар и включващ мултимодални железопътни функционалности и морски пренос на артикули от Китай до Европа през Киргизстан, Туркменистан, Азербайджан, Армения, Грузия и Турция.
Въпреки че този път е най-краткото разстояние, в комплицирания развой на прекосяване от наземни към морски пътища през портовете на Каспийско море пораждат затруднения и спомагателни разноски.
През последните месеци страните по маршрута на Средния кулоар работиха за хармонизиране на ползите си и координиране на напъните за рандеман, преправка и транспорт на енергийните запаси на Каспийско море (в което се намира четвъртият по величина в света запас от естествен газ).
На 30 март 2022 година сред Турция, Азербайджан, Казахстан и Грузия е подписано четиристранно съглашение за продължение на построяването на железопътната система Баку-Тбилиси-Карс, на газопровода Баку-Тбилиси-Джейхан и на Транс-Анадолския газов водопровод (TANAP), който към този момент е в деяние. Анадолският газопровод е част от по-големия Южен газов кулоар, който включва седем страни и се състои от 3500 км тръби на стойност 35 милиарда $.

Някои от основните планове в границите на Южния газов кулоар включват:
1. Офшорните газови и нефтени кладенци Шах Дениз 2 в Каспийско море, където Азербайджан, Иран, Тюркменистан и Казахстан работят по завършването на необятно съглашение за разрешаване на многогодишни разногласия.
2. Разширяването на рафинериите за природен газ на терминала Сангаджал в Каспийско море.
3. Разширяването на газопреносните мрежи в Италия
4. Развиването на нови връзки в газовите мрежи на южна и западна Европа.
5. Четири огромни газопровода, в това число Южнокавказкия водопровод, в който влизат Азербайджан и Грузия, Анадолският газопровод в Турция, Трансатлантическия газопровод, в който влизат Гърция, Албания и Италия, както и Гръцко-Българският газов интерконектор.
Значението на Международния транспортен кулоар Север-Юг (INSTC)
В допълнение към тези три коридора Изток-Запад, дълго чаканият Международен транспортен кулоар Север-Юг, свързващ Русия-Азербайджан-Армения-Иран-Индия, също получи забележителен прогрес през последните години, дружно с в допълнение източно удължение от Русия към Казахстан, Туркменистан, Киргизстан, Иран и Индия.

Когато стане допустимо доставките от Русия да стигат до Иран, било през западното или източното отклонение на INSTC, те ще могат да бъдат доставяни до пазарите в Индия, Южна Азия и Източна Африка, през портовете в Джабахар и Бандар Абас на Индийския океан.
Противно на изказванията на някои близки до Атлантическия съвет анализатори, източно-западните коридори от Инициативата Пояс и Път и Международния транспортен кулоар Север-Юг са с висока степен на синергия, обединени от огромен стратегически резултат за общото развиване на Евразия и интеграцията ѝ в новия международен ред след Голямото нулиране.
„ Инициативата Зелен Пояс “
След встъпването в служба на американския президент Джо Байдън през януари 2020 година, беше показана кова идея, наречена „ Build Back Better ” (Да изградим още веднъж по-добре – б.пр.), излязла от коридорите на високоплатени рекламни организации. Често повтаряният израз имаше двойствена формулировка, само че беше прегърнат от технократичните водачи на Атлантическите страни, както и от Джъстин Трюдо, Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен. Концепцията по-късно беше ребрандирана на „ Build Back Better for the World ” (Да изградим още веднъж по-добре за света – б.пр.) или късото „ B3W “.
Въпреки топлия и обтекаем облик, Глобалната нова зелена договорка и B3W не съумяха да получат развиване, заради неналичието на съответен проект за деяние, на елементи за метода на финансиране, както и заради невъзможността да покажат жизненост и огромна визия.
През март 2021 година Байдън и Борис Джонсън оповестиха нова стратегия, наречена „ Инициатива Зелен пояс “, която описаха като отговор на китайската Пояс и Път. Когато бяха поискани детайлности за финансирането на инвестицията от 3 милиарда $, с цел да стане вероятен „ зеленият пренос “ на света към слънчеви панели и ветрогенератори, не беше показано нищо съответно.
Концепцията още веднъж не беше ясно дефинирана, само че показаният имидж беше на Зелена гражданска война, от която се очакваше да сложи началото на нова епоха на „ чиста инфраструктура с нулеви въглеродни излъчвания “, ръководена от учредени на правила утопични ординаристи от Трансатлантическия запад.
Глобалната нова Зелена договорка беше постоянно приветствана като топла и приятна идея, която беше оповестена от някогашния шеф на Bank of England Марк Карни за подем в пост-въглеродната ера, на стойност 130 трилиона $.
През септември 2021 година Урсула фон дер Лайен разгласи „ Глобален зелен преход “ като европейски отговор на Инициативата Пояс и Път. Тази самодейност обаче срещна рецензии заради това, че игнорираше стотиците хиляди енергетици-инженери, подготвени от Китай в Африка през последните 10 години, както и поради преместването на историческите практики на хищническо кредитиране на Европа за сметка на Китай.
Фон дер Лайен съобщи: „ Ние желаеме да създадем връзки, а не зависимости... За Европа няма смисъл да построява пътища сред притежавани от Китай медни мини и притежавани от Китай пристанища. “
Въпреки това Глобалният зелен преход не съумя да предложи подобаващ механизъм на кредитиране или личен състав и скоро залезе, сходно на другите две оферти „ B3W “ и „ Глобална нова зелена договорка “ преди него.
На 26 юни 2022 година световната обстановка се промени трагично, заради продължаващата към този момент четири месеца съветска намеса в Украйна и ефикасното издигане на нова Желязна завеса, целяща да отреже Европа както от Русия, по този начин и от Китай. Въпреки тези развития, желанието на страните за достъп до евтина и надеждна сила и храна се увеличи повече от всеки път.
В отговор Белият дом оповести най-новия си ребранд на B3W под формата на водена от Г-7 стратегия, озаглавена в този момент „ Партньорство за световна инфраструктура и вложения “.
Тази стратегия даде обещание 600 милиарда $ за интервал от пет години за страните от Африка, Югозападна Азия, Латинска Америка, Източна Азия и Източна Европа за създаване на цифрова инфраструктура, телекомуникации, зелена сила и мека инфраструктура с фокус върху джендър равенството.
Целта на тази стратегия беше да предложи на бедните страни опция на хищническите упоритости на Китай за кредитиране. Засега обаче едвам няколко от страните, на които бе препоръчан този „ избавителен сал “, демонстрираха някакъв интерес.
Инициативата Три морета
Водената от НАТО самодейност Три морета, обхващаща Източна Европа, Кавказ и централна Азия, беше учредена през 2014 година като амбициозно изпитание за разстройване на Средния кулоар. Три морета включва 12 източноевропейски страни от района на Черно-Адриатическо-Балтийско морета.
Макар огромна част от десетките железопътни трасета, автомагистрали и газови планове, планувани в самодейността Три морета да са обективно в интерес на участващите страни и на цяла Евразия, единствената причина, заради която служителите от НАТО и Атлантическия съвет промотират тази грандиозна стратегия е техният анти-евразийски геополитически дневен ред.
През юни 2022 година Украйна беше призната за сътрудник в Три морета и бяха основани фондове за акумулиране на частен капитал за вложения в тази трилионна капиталова скица за консолидиране на енергийните и транспортни коридори в района като хъб за доставка на сила за Европа, и в същото време като стена за блокиране на коридорите от по-широкия Нов Път на коприната.
По време на срещата на върха на Три морета през този месец външните министри на Полша и Румъния излязоха с общо послание, в което се споделя:
„ Инициативата Три морета е част от нашия отговор на потребностите от създаване на енергийна, транспортна и цифрова инфраструктура, която да е климатично благорпиятна, изцяло съответстваща на задачите на Парижкото съглашение и на Европейската Зелена договорка. “
Три морета е ориентирана към консолидиране на контрола над държавите-членки от Източна Европа (плюс Украйна), само че за следващ път доста малко информация за метода на финансиране на другите инфраструктурни планове е оповестена обществено.
Фондът на самодейността, основан през 2019 година, с цел да набере поддръжка от частния бранш (който се чака да обезпечи преобладаващата част от средствата за тези планове по нови зелени сделки), към момента е надалеч от набиране даже на дребна парченце от набелязаните средства.
Поставяне на „ Зелена преграда “ пред действителното развиване
На 7 декември 2022 година Световната банка издаде отчет, озаглавен: „ Азербайджан по пътя към Зелено развиване “, в който създателите споделят:
„ Глобалоното прекосяване към нискоемисионен стопански модел предлага на Азербайджан опция за световна и районна конкурентност. За да се възползва оптимално, Азербайджан би трябвало да се концентрира върху декарбонизация и диверсификация на стопанската система, стимулиране на нововъведенията и развиване на естествените и човешките запаси. “
От дневния ред на Новата Зелена договорка Азербайджан сигурно ще получи финансиране, само че приемайки това, ще се окаже възпрепятстван да създава необятните си запаси или да влезе в ролята си както в Средния кулоар, по този начин и в Международния трнаспортен кулоар Север-Юг.
Пет дни по-късно проектът на Световната банка беше допълнен от USAID на конференция, проведена взаимно от Търговските камари на Азербайджан и Съединените щати, Белия дом и посолството на Азербайджан.
Отглас от желанията на всички, които се стремят да отрежат Русия и Китай от Средния кулоар, може да бъде чут в думите на Иън Роулинсън, шеф на АРМ Терминалите в Поти, Грузия, който сподели:
„ Грузия постоянно е била считана за сателитен на Русия район. Този район обаче е доста западноцентричен. Тук има доста западни компании, открити в Централна Азия и има огромно търсене на западни артикули... АРМ счита Централна Азия за последния благонадежден резервоар, с максимален капацитет във връзка с логистиката. Тъй като тя е обградена от земя, достъпът до там е единствено посредством жп линии. Казахстан, да вземем за пример, изнася 60 милиона тона карго за Европа. Голяма част от тях към момента минават през Русия, само че това може да се промени в Средния кулоар. Това важи и за товарите, пътуващи на изток към Казахстан. “
Усилията за заплашване, подкупване и закани към страни като Азербайджан, Грузия, Казахстан и Турция да изоставят концепцията за Среден кулоар като хъб на воденото от Китай развиване, са колкото саморазрушителни, толкоз и неуместни.
Игнорирайки обстоятелството, че Средният кулоар не би съществувал, в случай че не беше преди всичко водачеството на Китай, от тези страни се желае да видят себе си като последна и начална точка на нов про-атлантически извънреден хъб.
Лидерите на страните по линията на Средния кулоар дадоха да се разбере, че те с наслада биха правили бизнес с Европа, само че не и за сметка на връзките им с Русия или Китай.
Евразийската интеграция се придвижва напред
На 20 декември Русия, Иран, Туркменистан и Казахстан направиха общо изказване, предлагайки на всички обществени и частни заинтригувани компании в целия свят 20 % отстъпка от всички разноски за пренос на товари и артикули, преминаващи през източния клон на Международната транспортна инфраструктура Север-Юг. Отстъпката ще бъде прилагана за всички артикули, преминаващи през Средния кулоар (включително връзката Русия-Казахстан-Китай), както и за правата Север-Юг (включваща Русия, Туркменистан, Узбекистан, Киргизстан и Китай), а също и трасето Юг-Изток през Русия, Иран, Западна Азия, Източна Африка, Индия и Южна Азия.
Немалко атлантици биха желали повече от всичко на света да видят Грузия изтръгната от хватката на евразийското въздействие, само че е повече от ясно, че ползите на Тбилиси лежат на изток.
Миналата седмица беше оповестено, че търговията сред Грузия, Русия, Китай и Турция е повишена с 32% (от януари до септември) в съпоставяне със същия интервал през 2021 година и че Грузия се употребява от облагите от подписването на значимо съглашение за свободна търговия в Общността на Независимите страни, която включва Армения, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Молдова, Русия, Таджикистан, Узбекистан и Турция.
Междувременно комерсиалните размери сред Туркменистан и Азербайджан са нарастнали с над 620% (от 48 милиона $ през 2021 година до 305.5 милиона през 2022 г.) с още по-голям капацитет за напредък при продължаването на създаването на Каспийско море и със доста възходящите потоци от енергийни запаси към Европа и Китай.
Ако Европа желае да оцелее през идните десетилетия, ще би трябвало да се появи водачество, което да се отърси от натрапчивия напън на англо-американската върхушка, която цели да спре евентуалното икономическо съдействие на Европа-Русия-Китай непременно, даже и тя да е умишленото ликвидиране на милиони европейски жители чрез изкуственото налагане на енергиен дефицит, хранителен дефицит или война.
Страните от Централна Азия и Югозападна Азия прекомерно дълго се пекоха на огъня на трансатлантическата имперска велика тактика и от ден на ден започнаха да осъзнават кой път към бъдещето дава отговор на същинските им ползи – този на Евразийската интеграция.
Източник:
Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова
 
 
 
 
12 Яну 20234011 Яну 2023880910 Яну 2023804809 Яну 2023629209 Яну 20231563606 Яну 202352112КоментариИван Пеев11 Яну 2023 14:09ч.
Който може - той го прави, който не може - учи и подлага на критика другите.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати всички пътища ни заобикалят като " черна дупка " 11 Яну 2023 14:30ч.
както и Украйна...
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Кука11 Яну 2023 14:31ч.
" Ако Европа желае да оцелее през идните десетилетия, ще би трябвало да се появи водачество, което да се отърси от натрапчивия напън на англо-американската върхушка, която цели да спре евентуалното икономическо съдействие на Европа-Русия-Китай непременно, даже и тя да е умишленото ликвидиране на милиони европейски жители чрез изкуственото налагане на енергиен дефицит, хранителен дефицит или война. " Да и война, което и виждаме сега! Майната им на милионите европейски жители!... Наколко пъти ги набутваме в касапници, що не отново!..
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати няколко пъти устройват11 Яну 2023 14:51ч.
месомелачница за рускоговорящи. И доста тъкмо е известно КОЙ я устройва... Народът ни настойчиво върви за гъби през всички сезони, а марионетките в нашето Народно събрание не престават да дебелеят, удовлетворени от изпълненото предписание...
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати блокиране на всички благоприятни условия за развитие12 Яну 2023 9:24ч.
прави войната единствен път и истина и живот.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани10 Яну 2023247711 Яну 202342211 Яну 202336128 Дек 2022823
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР